Pícnics Científics Feb - Juliol

PAGINA OFICIAL DELS PICNICS CIENTIFICS

Pícnic Científic "Foc i Ferro" amb Guillermina Morales de convidada

i la col·laboració de l'Associació de Forjadors de Catalunya (aFoC

 Només dos alts forns funcionen a tot Espanya,  que produeixen el 4% del producte interior brut del “territorio nacional”. Són les dues màquines tèrmiques més grans del país i funcionen cremant quantitats ingents de carbó de coc. Tot i això, també consumeixen el 4% de la electricitat nacional i tanta aigua com una ciutat petita. Un últim detall, tots dos forns són propietat d’un multimilionari indi, el senyor Mittal.  

Doncs bé, el diumenge 7 de febrer, en el Pícnic Científic Familiar, entrarà en funcionament un tercer alt forn, una rèplica perfecte a escala 1:30. És per això que us convidem a assistir a la encesa del primer foc, i tots junts aconseguir ferro colat a partir del mineral.  A més, tindrem en marxa la carbonera, amb la nova xemeneia ja enllestida. Encendrem un nou forn, dissenyat per a torrar el mineral de ferro.  Farem el tallers manipulatiu “Foradant pedres"; la nostra convidada, la mestre forjadora Guille Morales, ens mostrarà la plasticitat del ferro forjat i l'excel·lència d'aquest material; i l'AFoC oferirà un taller de forja participatiu per grans i petits! 

                                                    

                                                     Diumenge 6 de març de 2016

Pícnic Científic de l'Hort amb la Dra. Pati Homs de L'Aresta de convidada

150607 Pícnic Científic Pati Homs. (44).JPG

                                                          

Diumenge 3 d'abril 2016

Pícnic Científic Foc i Metalls amb el Dr. Toni Palomo de convidat

                                                        Diumenge 1 de maig 2016

                                                         Diumenge 5 de juny 2016

Pícnic Científic del Cereal al Pà amb la Dra. Pati Homs de L'Aresta de convidada

                                                       Diumenge 3 de juliol 2016

 

 

 

Pícnics Científics Realitzats

Diumenge 3 de gener 2016. Pícnic Científic Metal·lúrgic amb la Dra. Núria Salàn de convidada

Diumenge 6 de desembre 2015 Pícnic Científic de la Natura amb en Dr.Martí Boada de convidat!                            

Diumenge 1 de novembre 2015, Pícnic Científic Geològic

Fins i tot les muntanyes més altes acaben convertides en sorra. L'erosió, el transport i la sedimentació són els responsables del canvi contin en la geologia del planeta, i en el camp científic de Pèndulum hem creat un espai on accelerem el temps i veiem en pocs minuts el que passa a una muntanya en milions d'anys. També vam descobrir el món de les roques i els minerals; vam jugar amb el sorral magnètic i després vàrem fer art amb imants i mangnetita. Per acabar vam assistir a un experiment espectacular: l'obtenció de ferro per reducció, un fenòmen sorprenent i... explosiu! 

Diumenge 4 d'octubre 2015, Pícnic Científic Dinosàuric amb en Rodri Gaete de convidat!

Comencem la temporada amb un dels pícnics de més èxit: vam parlarem de la feina dels paleontòlegs, dels fòssils i jaciments trobats i excavats, i el Marc Boada ens va fer  una demostració experimental de per què i com els fòssils sempre els trobem enterrats!

Dissabte 4 de juliol de 2015, Pícnic Científic LLUM A LA FOSCOR que excepcionalment el vam fer de 17 a 24h,!!!!!!

Vam tancar el curs amb un pícnic especialíssim: NOCTURN!!!! Vam celebrar l’Any Internacional de la Llum i el Marc Boada ens va fer una de les seves últimes millors conferències.  Primer vam encendre un led amb la pila de llimona i la pila de Volta, després ens vam animar i vam fer varies "disseccions tecnològiques"; després de sopar, el Marc va fer la conferència"Matèria Lluminosa", vam encendre el foc, vam fer la reducció de la malaquita per obtenir coure, i finalment vam fer un rom cremat! Alguns ens vam quedar a dormir amb tendes. Molt divertit!!!

Diumenge 7 de juny de 2015 Pícnic Científic MULTIPLICANT LES PLANTES DE L'HORT amb la Dra. Pati Homs del projecte Hortejant de convidada !

Vam parlar amb la Pati de les diferències entre l'agroecologia i l'agricultura convencional, de la importància de tancar els cicles de la matèria i l'energia als horts, dels factors ambientals que influeixen en la vida de les plantes i de les seves diferents maneres de reproducció . A més, vàrem fer un planter per endur a casa!. D’altra banda, el Marc Boada ens va explicar els secrets per fer el millor compost, dels diferents tipus de terres, com l’hem de millorar i com mesurar les seves característiques (com el pH). I amb la Moira vam fer un taller per petits i grans per estudiar la fototropia de les plantes!  

Diumenge 3 de maig 2015 Pícnic Científic DINOSÀURIC, amb en Rodrigo Gaete i en Max Picard!

La primavera al Montseny fa brotar el bruc, la ginesta i tot! . Ell Marc i en Rodri van parlar de fòssil, pedres, geologia i dinosaures,... I el Marc va dedicar el seu nou llibre als nanos, parlant de l'art d'escriure aventures paleontòliques!. 

Diumenge 29 de març de 2015 Pícnic Científic DINOSÀURIC amb el paleontòleg quasi Dr. Rodrigo Gaete de convidat !

Com s'ho fa la gent per  buscar fòssils?. Què són els dinosaures? Com es fan les excavacions? En aquest Pícnic Científic vam descobrir tot això, amb objectes autèntics i excavant de veritat. Vam tenir el nostre convidat especial Rodrigo Gaete, director del Museu d'Isona durant més de deu anys, que ens explicà els últims avenços en el coneixement d'aquests rèptils mítics. A més va venir l'infoK de TV3 i ens va fer aquest reportatge! (veure aquí )

Diumenge 1 de març 2015  Pícnic Científic OXID'ART amb la mestra forjadora Guillermina Morales de convidada !

Performance metal·lúrgica on vam reduir  ferro aplicant les ultimes descobertes del Marc Boada. Va presentar un forn de reducció que vaig aturar en calent i vaig seccionar a cop de disc de diamant, amb el masser a l’interior, bestial!. Estem descobrint què passa dins d’aquell infern. Ho vam compartir amb la Guille, una extraordinària forjadora, que va forjar el masser que vam obtenir. Com que la reducció del ferro és llarga vam fer tallers per petits i grans, “Tastet de Forja”, de la Guille i el un taller d’art i ciència, anomenat OXID’ART ; una obra plàstica on la tela per pintar era una xapa d’acer, les pintures àcids i oxidants, i el pinzell el nostre giny!
Diumenge 1 de febrer 2015 "PEDRES, PLANTES, BÈSTIES... I EN CONCRET DINOSAURES"

Com s'ho fa la gent per  buscar fòssils?. Què són els dinosaures? Com es fan les excavacions? En aquest Pícnic Científic vam descobrir tot això, amb objectes autèntics i excavant de veritat. Vam tenir el nostre convidat especial Rodrigo Gaete, director del Museu d'Isona durant més de deu anys, que ens explicà els últims avenços en el coneixement d'aquests rèptils mítics. A més vam fer el taller " peces i rèpliques! per petits i grans. L'hem de repetir!!!!  

Diumenge 4 de gener 2015 "FOC I FERRO" amb la Dra. Núria Salan de convidada!

Sí, desprès de mesos de proves i fracassos reiterats, ha arribat l'èxit, i hem trencat la barrera del FERRO!!! En aquest Picnic Científic vam estrenar la primera instal·lació siderúrgica de Catalunya, i el Marc va obtenir FERRO a partir del mineral. Vam descobrir què és un gasogen i vam injectar els seus gasos al micro-alt-forn, vam obtenir el masser o agoal, i vam repartir pipetes de FERRO calentes del forn!. La nostra convidada Núria Salan ens va parlar del FERRO, del dolç, dels acers i les seves estructures cristal·lines, del FERRO trempat i molt més!.  I en el nou porxo de Pèndulum vam construït i manipulat en el taller "Construcció d'un trepant amb clau de FERRO" amb en Pep Armengol

Diumenge 7 de desembre 2014 "NI SÒLID NI LÍQUID... QUÈ ÉS?" amb en Dr. Pep Armengol de convidat!

Vam estrenar el pícnic dels tres estats de la matèria, i del quart!. Vam veure mostres úniques de la col·lecció del Marc Boada, demostracions del plasma, dels líquids no Newtonians; i el nostre convidat Pep Armengol va impartir tallers amb maizena, alcohol vinílic, i borax en el nou porxo!  

Diumenge 2 de novembre 2014" CIÈNCIA AL 1714 I ... CASTANYES" amb en Dr. Pep Armengol de convidat!

Vam comentar que en el s.XVIII, el segle de les llums i de la il·lustració, la ciència era més senzilla, més accessible i més bàsica.Vam demostrar alguns dels principis i lleis que regeixen la ciència, vàrem tocar alguns dels instruments de llavors descobrint les aventures intel·lectuals que amaguen i vàrem aprendre a estimar un passat tecnològic que és la base de l’actual. El nostre convidat Pep Armengol i la Moira Costa van fer un taller de construcció de catapultes, i set tipus de vaixells de paper, per després a la bassa de Can Verdaguer reproduir una batalla naval!

 

Diumenge 1 de juny 2014  "VIATGE A LES ILLES CASSITERITES:  la recerca de l'estany"

Vam parlar de com es localitzen els jaciments metàl·lics; com es concentra el mineral, per exemple la cassiterita, mitjançant la batea, el vòrtex, o la canaleta. També vam mostrar el separador magnètic i el sorral magnètic pels més petits, junt amb tots els artefactes imprescindibles per a la mineria extractiva: morters, molins, els garbells... Un cop feta la concentració vam fer la reducció en el forn metal·lúrgic per acabar obtenint l’estany metàl·lic.  Vam veure i tocar mostres de tots els metalls freqüents i d’alguns molt rars i vam acabar jugant una mica amb ferro ben calent... 


Diumenge 4 de maig 2014, "PEDRES, BÈSTIES I PLANTES, MOLTES PLANTES DEL MONTSENY" amb en Dr. Martí Boada, un autèntic savi, com a convidat !

Vam parlar de les característiques del Parc Natural del Montseny amb el Dr. Martí Boada, de les plantes del prat (arçot, alzina, roure, esbarzers, ...), la Moira Costa va fer, amb els més menuts, el taller "plantem un enciam per endur a casa" i varem estudiarem els cranis i les dents de diferents bèsties amb en Marc Boada.                                

Diumenge 6 d'abril 2014 "FOC I METALLS" amb en Dr. Antoni Palomo de convidat

En aquesta ocasió vam estar acompanyats pel millor arqueòleg experimental de la península, el Dr. Antoni Palomo (director d'Arqueolític i professor de la UAB) que ens va mostrar varies maneres de fer foc amb pirites, pals i sílex, i ens va fer una demostració genial de la talla de sílex per fer bifaços!!!. Mentrestant el forn s'escalfava, haviem d'aconseguir 1500ºC per fer la reducció del mineral de ferro i obtenir el metall pur. I ho vam aconseguir!!!!!

 
Diumenge 2 de març 2014  "BÈSTIES, PLANTES I ROQUES, MOLTES ROQUES" amb en Isaac Camps de Blog de Camp

Les mimoses ja donen la benvinguda a la primavera, i vam parlar dels animals i l'evolució de les espècies, del món del vegetals i dels fongs, al mig de la natura. Lo millor va ser la conversa que vam encetar amb la lithoteca del Marc Boada i el nostre col·lega i geòleg Isaac Camps.  Hem de repetir-ho!        

Diumenge 2 de febrer 2014  "FOC, METALLS I LA FORJA DEL FERRO" amb la Guillermina Morales de convidada! 

Aquest ha sigut el primer Pícnic Científic amb Convidat!. Així, a més de gaudir de la natura, del foc, del Marc Boada explicant com extreure els metalls dels seus minerals, la Guillermina Morales ( de Taller de Forja) ens ha fet una demostració de la forja, i el Dr. Antoni Palomo (director d'Arqueolític i professor de la UAB) ens ha fet una demostració de l'encesa de foc amb pirites, amb sílex i per fricció. Genial!

  

Dissabte 4  de gener 2013 "LA DESCOBERTA DEL VIDRE  I L'OBTENCIÓ DE RAJOLES DE CERÀMICA"

Grans i petits vam poder viure en directe la obtenció del vidre, tal i com es feia en època romana, amb l’emoció de que va ser el nostre primer cop a gran escala (i ens cal experimentar més!). Vam també observar l'Andricus Viscosus dels roures, vam encendre el foc per escalfar-nos, vam tenir converses interessants, i els més petits vam pastar i modelar argila del Montseny. Tot, com sempre, des d’una perspectiva científica i transversal 

Diumenge 1 de desembre 2013:           ANUL·LAT

Diumenge 2 de novembre 2013  "FOC, METALLS, I... CASTANYES"

La meteorologia  va ser molt variada, ja s'anunciava l'hivernVam obtenir el coure de la Malaquita, vam jugar amb el sorral magnètic, i vam inaugurar l'espai de construir cabanes, vam coure castanyes al foc, i vam aprendre moltes coses! 

Diumenge 13 d'octubre 2013  PORTES OBERTES 2013 !!!!

En aquesta ocasió vam aprofitar per fer una prova pilot de dos dels nostres Pícnic Científics  per formar part de la Cooperativa Ergosum , i ja col·laborem junts. Vam realitzar el Pícnic de "Foc i Metalls" al matí, i "Pedres, plantes i bèsties del Montseny" a la tarda. Un dia intens de continguts, i des de l'Associació vam recollir 15 enquestes d'avaluació de les activitats, que ens va ser de molta utilitat. 


 

PROPER

PÍCNIC CIENTÍFIC

Diumenge 7 de febrer 2016


 

 Per estar informats de totes les notícies us podeu afegir al grup facebook de Pèndulum aquí:  

 

PROPER

CAU DEL CIENTÍFIC

Diumenge 21 de febrer 2016

"Espectres electromagnètics"

 

                                                                                                                    Per més informació contactar a: informacio@pendulum.es